WEBALKALMAZÁS
= Előkészítés     
= Fejlesztés      
= Fenntartás      
= Felhagyás
Portfólió
Honlap térkép
home page general information levél küldése copyright information

Weboldal sablonok

   Egy honlapnak látszólag két (kinézet, tartalom) -, de valójában három aspektusa van:

  • honlap struktúra (HTML kód),
  • design, vagy arculat (képek),
  • tartalom: feltöltött szövegek, képek, hangok, filmek, stb. halmaza.

   Az első kettő, a weboldal kinézetéért felelős. E két oldal nem létezik egymás nélkül, egy weblap fejlesztésénél, a programozónak és a designernek általában együtt kell működnie, de bizonyos sablonok (elfogadott szabályok, program funkciók) alkalmazásával, egymástól függetlenül is tudnak dolgozni.

   A websablonok (templatek) olyan előre elkészített - üres - weboldalak (HTML kódok), melyek magukba foglalják a honlap szerkezetét (struktúráját) és a kinézetét (design-ját). A legegyszerűbb szerkezetű honlaptól, a bonyolultabb portálokig minden programnak magvan a saját sablongyűjteménye, amik közül választhat a webalkalmazó. Rengeteg ilyen websablon található a neten, akár fizetős, akár ingyenes változatban, minden programkategóriában.

   Egy klasszikus webfejlesztésnél, megbízunk egy programozót, aki (igényünk, elmondásunk szerint) létrehozza a weblapot, a design-t vagy maga csinálja, vagy bevon, egy profi designert, majd a tartalmat is feltölti, adatszolgáltatásunk szerint. Előregyártott websablon esetén, akár programozói tudás nélkül (bár nem hátrány) is elkészíthetjük, saját honalpunkat. Ennek menete:

  • eldöntjük, kb. milyen igényű honlapot szeretnénk,
  • kiválasztunk a netről egy nekünk tetsző sablont (a design-t),
  • aztán egyszerűen feltöltjük a tartalmunkat, ami nem más, mint a sablonban lévő mintaszöveg, igényeinkbnek megfelelő átírása (ehhez némi szövegszerkesztői tapasztalat elégséges).

   A honlap sablonok - ilyen értelemben - elválnak a tartalomtól, és bizonyos programbeli megkötéseken (nyelvi szabályszerűségeken vagy struktúrákon) belül, szabadon cserélhetők, mint pl.: a mi esetünkben, a ruhák.

   Szemléltetésként felhozható jelen lap, fenti "style..." menüje, mely az oldalt különböző "ruhákba" öltözteti fel (ki-ki kedve és izlése szerint válogathat ebben).

    Érdemes kipróbálni, hogy valójában mennyire könnyítik meg a munkánkat a sablonok. Amennyiben valamelyik kiválasztott sablon kinézete megfelel izlésünknek és struktúrája tartalmi igényünknek, úgy bátran alkalmazzuk ezt a technikát, akár élesben, akár csak kísérletként. Ezáltal egy kis webes gyakorlatra és némi HTML-es programozói ismeretre is szert tehetünk. Egyre figyeljünk, olykor a - sablonból eredő - kötöttségekhez való alkalmazkodás nehézséget okozhat. Főként a gyakorlott programozók nem szeretik a keretrendszerek adta korlátokat és inkább előnybe részesítik a saját programot (bár ők is nagyrészt "saját" - igaz, program szintű - sablon rendszerrel dolgoznak), de a mi esetünkben, ez nem alternatíva. Ha már tényleg nem bírjuk elviselni a sablonból fakadó túlzott kompromisszum igényét, úgy nézzünkmás lehetőségek felé, vagy - végső soron - bízzunk meg egy programozót. Mindenesetre, főként kevesebb gyakorlattal rendelkező webalkalmazóknak ajánljuk ezt a technikát, legalább kipróbáláésra..