WEBALKALMAZÁS
= Előkészítés     
= Fejlesztés      
= Fenntartás      
= Felhagyás
Portfólió
Honlap térkép
home page general information levél küldése copyright information

HTML alapok

   A web szabványos protokollja a HTTP (hyper text átviteli szabvány) míg alkalmazott leíró nyeleve a HTML (hyper text jelölő nyelv). A HTTP/HTML protokoll illetve formalizmus, alapvetően, szöveges állományok hálózaton keresztüli továbbítására szolgál, amely a szöveges információ mellett szövegformázó és egyéb vezérlő karaktereket is tartalmaz.

   A gépünkön lévő WEB böngésző, aztán az így továbbított állományokat, formázva jeleníti meg, vagyis úgy, ahogy azt a képernyőn látjuk, mikor a különböző weblapokat nézegetjük.

   Bár a HTML nyelv az Internet kezdete óta létezik, alapvetően még ma is meghatározója a webes kommunikációnak, még akkor is, ha idő közben néhány változáson ment keresztül, amik mind-mind a használat kiterjesztését és kényelmét szolgálják: pl.: képek, multimédiás alkalmazások megjelenítése, szerver oldali szolgáltatások elérése (űrlapok feldolgozása), stb. Mondhatni tehát, hogy ami ma a neten történik, az is mind a HTML-re vezethető vissza, hiszen, a böngészőnk alapvetően csak ezt érti meg.

   A HTML programnyelvet érdemes alap szinte elsajátítani mindenkinek, aki webfejlesztésre adja a fejét, ugyanis - a tapasztalatok szerint - apró módosításokra és értelmezésekre mindig szükség van, még akkor is, ha más által készített programokat használunk. Persze nem szükséges profi programozóvá válnunk, hisz az egy külön szakma, és a profikkal úgysem tudnánk versenyezni (ezt majd minden tananyagnál el lehetne mondani) inkább kérdezzük, vagy kérjük meg őket, hogy mutassák vagy oldják meg a rázósabb dolgokat. Viszont ahhoz is kellenek az alapok, hogy egyáltalán kérdezni és kérni tudjunk, illetve be tudjuk illeszteni, a megfelelő helyre, az adott modult.

   A HTML nyelvnek a különböző böngészőket (pl.: Internet Explorer, Firefox, stb.) kell tudnia kiszolgálni. Az egyes böngészőknek vannak helyi sajátosságai (azonos funkciókat kicsit másként oldanak meg), amik azt eredményezhetik, hogy ugyanaz a tartalom, kicsit másként néz ki, a különböző böngészőknél (rosszabb esetben el is tudnak csúszni, az egyes hasábok, blokkok), ami ugye nagy bosszűság mind a szerző, mind a felhasználó számára. Mindez, óhatatlanul a szabványosítás irányába hatott. Éppen ezért, az elkészült programot, célszerű mindig szabványosítási tesztnek (validálásnak) alávetni. Amennyiben ennek megfelel, az garantálja, hogy az oldalaink minden megjelenésével, a különböző böngészőkben gond nem lehet.

   A HTML idők sornán fejlődésen maga is fejlődik. Bár a nyelv mind a szerkezettel, mind a megjelenéssel foglalkozik, idővel, ez a kér funkció elvált egymástól és a formai vonatkozásokra, a kinézetre, külön proramnyelvet hoztak létre (ez a CSS). A dinamikus honlapok térhódításával, fejlődött ki a DHTML nyelv.