WEBALKALMAZÁS
= Előkészítés     
= Fejlesztés      
= Fenntartás      
= Felhagyás
Portfólió
Honlap térkép
home page general information levél küldése copyright information

Tárhely foglalás

   Szó volt már róla, hogy amennyiben egy weboldalt akarunk kifejlesztetni, majd műkötetni, akkor feltétlen szükség lesz egy tárhelyre is, ahol fizikailag elhelyezkedik, illetve futni fog a programunk (website-unk).

   Később részletesebben lesz szó a statikus és dinamikus site-ok közötti különbségről, most csak röviden jellemzzük a mindkettőt.

   A statikus site, olyan mint egy képeskönyv, vagy prospektus, mondjuk, pl.: a cégünkről. Ezt azért hívjuk statikusnak, mert itt a felhasználó (aki éppen böngészi az oldalainkat) csupán passzív szemlélő, nincs lehetősége arra, hogy párbeszédet folytasson a programmal, s azon keresztül velünk (persze valós időben, éppen akkor, amikor nézi, mert természetesen, e-mailt azért küldhet nekünk).

   A dinamikus site lehetőséget teremt, hogy a felhasználó párbeszédet folytasson - valós időben - a szerver programmal, pl.: kitöltsön egy kérdőívet, beregisztráljon egy lapra, stb. Ezekre a kérésekre (kezdeményezésekre) a szerver program válaszol, és a feldolgozás menete ennek függvényében folytatódik. Ily módon egy párbeszéd alakulhat ki, a felhasználó (kliens oldal) és a rendszer (szerver oldal) között, mely utóbbi lényegében a webalkalmazó szolgáltatását képviseli.

   Mindezen körülménynek, a tárhely kiválasztása szempontjából van jelentősége, mert, amennyiben megelégszünk azzal, hogy az oldalainkat nézegetők csak passzív szemlélői legyenek azoknak, úgy elégséges, pl.: az Internet szolgáltatónktól, az amúgy uis rendelkezésre álló, statikus tárhelyünket igénybevenni, de amennyiben, eleve egy dinamikus (interaktív) site-ban gondolkodunk, úgy olyan tárhelyet illetve tárhely szolgáltatót kell választanunk, ahol van adatbázis elérés, és van lehetőségünk szervert vezérelni, mondjuk, fut a PHP (ez egy szerver oldali programozási nyelv, később lesz róla szó). Persze ez a szolgáltató megegyezhet az Internet szolgáltatónkkal is. Egy dinamikus tárhely további lehetőségeire, majd később visszatérünk, az egyes programok és a dinamikus site-ok bemutatása kapcsán.