WEBALKALMAZÁS
= Előkészítés     
= Fejlesztés      
= Fenntartás      
= Felhagyás
Portfólió
Honlap térkép
home page general information levél küldése copyright information

Kliens gép (hardware-software)

    Szerver-kliens viszony:

   Egy internetes kapcsolatnak legalább két oldala van. A felhasználó (kliens) számítógépe az egyik oldalon, míg maga a hálózat a másik oldalon. A hálózatnak is van egy szerkezete (amibe most ne menjünk bele), a lényeg, hogy van szemben legalább egy számítógép, amit a szerver gépnek hívunk. A hálózati kommunikáció számítógépek kapcsolatában valósul meg, mely lehet egyfelől egymás mellé rendelt másfelől egymással hierarchikus viszonyban álló számítógépek. A szerver-kliens kapcsolatra ez utóbbi a jellemző, mely szoftver szinten, lényegében könyvtárak és programok viszonyában valósul meg. Akár a saját gépünkön is létrehozhatunk ilyen kapcsolatot, melynek szerverét localhostnak hívjuk (később még visszatérünk rá).

   Foglalkozzunk most a saját számítógépünkkel, amivel az Internetre (hálózatra) kapcsolódunk.

   Beszéljünk előbb a hardverről (azaz a számítógép megfogható részéről).

   A kliens számítógépünk lehet, egy viszonylag erős, közép kategóriás gép (minimum P3, P4-es számítógép), tehát nem fontos, hogy a legdrágább, utolsó verziójú legyen. A számítógép mellett még szükség van egy hírközlő hálózatra, melyet általában a saját telefon vonalunk lát el egyben. A telefonvonalunk végén, egy un. modem található, amihez kapcsolódik a számítógépünk megfelelő hardver egysége (általában egy hálózati kártyája). Természetesen, nagyobb vállaltoknál, ahol több szervezeti egysége is van, nem egy számítógép működik, hanem több egymással kapcsolatban álló számítógép, amik maguk is egy un. belső (vagy lokális) hálózatot alkotnak. E hálózat egy belső elosztón (routeren) keresztül kapcsolódik a külső Internetes hálózathoz. Mi most az egyszerűbb, egy felhasználós esettel foglalkozzunk, de meg kell jegyezni, hogy fejlesztésnél nagyon előnyös (amennyiben erre módunk van), ha magunk is egyszerre több számítógépet használunk, amik egymással lokális hálózati kapcsolatban vannak. A számítógépek lehetnek asztaliak, vagy hordozhatóak, PC-k, vagy Mac-ek, az Internet használata szempontjából mindezeknek nincs nagy jelentősége.

   Ezt követően térjünk rá a szoftverre, a gépet működtető programokra, mint a számítógép másik alkotó elemére.

   Programokból is többféle van, amik hierarchikus kapcsolatban állnak egymással. A legmagasabb szintű program, a gépünk operációs rendszere (az esetek legnagyobb részében, ez a közismert Windows). Léteznek még egyéb rendszerek (pl.: Linux, Unix, Mac OS), de ezeket csak éppen megemlítjük, hogy ha hallunk róluk, tudjuk hová tenni őket. A Windows részét képezi, az un. böngésző program, az Internet Explorer (IE), melyet a felhasználók nagy többsége használ. Ezen túlmenően léteznek még egyéb böngészők, melyek közül meg kell említeni, a Firefox nevű programot, amelyet a webfejlesztők különösen kedvelnek, a fejlesztést támogató sok segédszolgáltatása miatt.