WEBALKALMAZÁS
= Előkészítés     
= Fejlesztés      
= Fenntartás      
= Felhagyás
Portfólió
Honlap térkép
home page general information levél küldése copyright information

Internet szolgáltatás

   Minden webfejlesztéshez, - alkalmazáshoz, de akár csak egy passzív böngészéshez is, Internetes kapcsolatra van szükségünk. Internetes kapcsolatot, az Internetes szolgáltatók által, tudunk létesíteni.

   Az Internetes kapcsolat lényege, hogy az otthoni, vagy munkahelyi számítógépünk, hírközlési vonalon (ami lehet egy fizikai telefonvonal, de léteznem ma már az un. drótnélküli, vagy mobil kapcsolatok is), össze van kötve egy másik oldali számítógéppel (ez az un. szerver gép, míg a mienk a kliens gép), amin keresztül aztán elérjük a teljes világhálót (www). Az internet kapcsolatnak ez az un. hardver (gépi) oldala, a másik feltétel, az un. szoftver, amely a mi gépümkön fut, s a legjobban elterjedt operációs rendszerrel (Windows) egy egységet alkotó, un. böngésző program (Internet Explorer). Most csak a lagalapvetőbb elemeket soroltuk fel, a szerver oldali programokkal, ill. további kliens (vagy beépülő) modulokkal itt ne foglalkozzunk.

   Tehát először is kell választanunk egy Internetes szolgáltatót. Ilyent lehet találni, akár a keresők segítségével is.

   Ezek a szolgáltatók, általában havi néhány ezer forintért, biztosítják az Internetes kapcsolatot. Korábban voltak, az un. modemes, majd a valamivel gyorsabb IDSL kapcsolatok, ma már szinte kizárólag, az un. korlátlan elérésú, ADSL típusú kapcsolat a jellemző, ami számunkra igen jó sebességű, megbízható szörfözést biztosít. Természesetes, az átviteli sebesség (külön szokták megadni feltöltésre, pl.: amikor én viszek fel egy anyagot a szerverre, s letöltésre, amikor pl.: egy programot, vagy videót töltök le) növekedtével, a díj is nől, de az alap -, vagy az alsó közepes megoldások, általában a mi céljainknak nagyon megfelelnek. Aki rendszeresen sok programot, vagy multimédiás anyagokat (pl.: filmet, vagy játékot) tölt le, vagy használ, annak szükséges a nagyobb sebesség.

   Az Internet szolgáltatók általában, a szolgáltatási csomagban szoktak adni még tárhelyet (előfordul, hogy még egy domain nevet is), de ez általában csak kisebb igényű, un. statikus honlapok (lásd: később) elhelyezésére és működtetésére alkalmas. Természetesen, a szolgáltatók magasabb szintű termékeket is kínálnak, magasabb díjért, de kezdetben elégedjünk meg ezzel az alap szolgáltatással, illetve, ha egy un. dinamikus honlapot (vagy portált) szándékozunk elsőre kifejleszteni, vagy üzemeltetni, akkor igénybe kell vennünk egy olyan tárhelyet, amelyen e magasabb igények is kielégíthetők (pl.: adatbázis használat, mely az interaktív, azaz párbeszédes működtetés egyik alapfeltétele). A tárhely szolgáltató, lehet ugyanaz, mint az internet szolgáltatónk, de akár egy másik szolgáltató is. E tekintetben, komoly verseny van, tehát minden esetben (az árak és a szolgáltatások összevetésével) meg kell fontolni, mielőtt valaki mellett döntünk (megjegyezve, hogy a későbbi átköltöztetés általában elég "macerás" ügy).