WEBALKALMAZÁS
= Előkészítés     
= Fejlesztés      
= Fenntartás      
= Felhagyás
Portfólió
Honlap térkép
home page general information levél küldése copyright information

Domain név regisztráció

   Ha egy wepblapot szeretnénk üzemeltetni, akkor ahhoz, előbb-utóbb szükség lesz egy domain névre.

   A domain név, lényegében a weblap internet címe. Gondoljunk bele, hogy a számítógépünk, az Internet használata során, egy (vagy több) tőle távol eső számítógéppel létesít kapcsolatot. Ahhoz, hogy a számítógépek és a rajtuk lévő tartalmak elérhetők legyenek, értelemszerűen egyedi címmel kell rendelkezniük (ugyan úgy mint pl.: személyek esetében, van nevünk, személyi azonosítónk, illetve lakcímünk). A gépeknél ezt az azonosítót IP címnek hívják, míg a különböző weblapokat (amiket böngészünk) az un. URL cím azonosítja, az alapján lehet megtalálni, melynek meghatározó tagja, az un. domain név.

   A domain névnek (a címek közül, elég, ezzel foglalkozunk, mivel ezt tudjuk befolyásolni), egyedinek, jól hangzónak, megjegyezhetőnek kell lenni, és utalnia kell a tárgyra, amivel foglalkozni fog a lapunk. Persze, lehet, hogy amit így kiválasztunk, az már előzőleg más is kitalálta, ez esetben, egy másik, hasonló, de mindenképpen egyedi nevet kell választanunk. Mivel most az alapokkal foglalkozunk, tekintsünk el attól, hogy egy jó domain névnek milyen egyéb kritériumai vannak még, az első kísérletünknél, elég, ha egy frappáns nevet választunk (pl.: a cégünk neve, ha van, az biztos egyedi).

   A domain névnek van egy utótagja is. Bizonyára sokat hallottunk már ezt megelőzően is, hogy ".hu, .eu, .net, .com, stb". Erről elég annyit tudni, hogy Magyarországon, a .hu végződésű domain neveket szoktuk használni, hacsak nincs valami egyéb célunk (pl: a külföldi piacon való megjelenés), ez esetben a többi lehetséges választás is megfontolható.

   Hogyan lehet ilyen domain nevet foglalni?

   Miután kiválasztottuk, a megfelelő nevet (természetesen leellenőrizve, hogy ezt megelőzően más még nem foglalta le ugyanazt), azt regisztráltatni kell, egy erre a tevékenységre szakosodott szolgáltatóná. Egy domain nevet általában 1-2 évre lehet foglalni, aminek az ára, egy-két ezer foirnt. Természetesen a futamidőt tetszőleges esetben meg lehet újítani, így, amennyiben esetlegesen késik a webfejlesztésünk, sem érdemes, egy jól sikerült domain névet feladnunk, mert utána, már nehéz visszaszerezni. Meg kell jegyezni,. hogy különösen jól sikerült domai neveknek forgalmuk, sőt piaci értékük is van, de első körben még nem ez a jellemző, hogy ez legyen a fő szempont.

   Mint már említettük, a domain nevet regisztráltathatjuk az Internet szolgáltatónknál, de akár a tárhely szolgáltatónknál is, ha az más szervezet. Mindenesetre nem érdemes elaprózni a dolgokat, tehát pl.: egy harmadik helyen regisztráltani, gondolva arra, hogy maga a költöztetés is pénzbe kerül.