WEBALKALMAZÁS
= Előkészítés     
= Fejlesztés      
= Fenntartás      
= Felhagyás
Portfólió
Honlap térkép
home page general information levél küldése copyright information

Kiegészítő technikák, eszközök

   Egy webalkalmazás megvalósítása során az effektív webfejlesztésen kívül, még számos, egyéb kiegészítő technikát alkalmazunk, ezek egy része a saját webes programunkhoz, más része olyan általános webszolgáltatásokhoz kapcsolódik, melyek bárki számára elérhetőek, s melyeket a webszolgáltatásunk hatékonyabbá tétele érdekében használunk fel, illetve alkalmazunk, továbbá vannak egyes, folyamaton kívüki (un. off-line) eszközök is, amiket szintén részét képezhetik a teljes webalkalmazás teljes folyamatának.

   Ezen a lapon, csupán felsorolásszerűen foglalkozunk azokkal a on-line és off-line technikákkal, tartalmi elemekkel, amiket használni szoktunk webalkalmazásaink során is. Az itt hivatkozott eljárások (segédprogramok) nem csupán a webfejlesztési tevékenységhez kapcsolhatók, hanem attól függetlenül is hasznunkra lehetnek, bármely számítógéppel kapcsolatos tevékenységünkben. Ilyen értelemben megkülönböztethetünk on-line (a webalkalmazás folyamán közvetlenül használt) és off-line, attól függetlenül is alkalmazott eljárásokat. A Függelékben megtalálható némely ajánlott program linkje, az itt szerepeltetettek közül.

   On-line (a webalkalmazás folyamán közvetlenül használt) eljárások:

 • Űrlapok: a website input adatainak bevitelére (pl.: feliratkozásra) szolgáló lapok, táblázatok, különböző beviteli formákkal (pl.: egysoros mező, szövegterület, rádiógombok, kiválasztó négyzet, stb.).
 • Popup (felugró) ablak: látványos, figyelemfelkeltő megjelenítési mód, de csínján bánjunk vele, mert idegesítő is lehet és egyes böngészők - beállítástól függően - nem okvetlenül jelenítik meg.
 • Futó szöveg: szintén figyelemfelkeltő alkalmazás, főként hirdetési célból.
 • Banner: hirdetésre használt linkelhető kép.
 • E-fizetés: elektronikus úton történő fizetést tesz lehetővé, megfelelő típusú bankkártyáról, vagy erre a célra kifejlesztett szolgáltatások (pl.: pay-pal) segítségével.
 • RSS: Ilyen például egy újságcikk, mely a címből, rövid összefoglalóból, a cikk törzséből és szerzőjéből állhat. Emellett tartalmazhat például képeket, referenciákat, kitérőket, hivatkozásokat, amelyek hozzáadnak valamit, gazdagítják azt, több értéket nyújtva az olvasónak.

   Off-line (a webfejlesztési folyamaton kívüli) eszközök:

 • File-kezelők: file-k, könyvtárak kezelésére szolgáló program, sok ilyen van (mindenkinek van egy megszokott), ezek közül, a legelterjedtebbet ajánljuk (a Total commander nevű programot), mely alkalmas mindenféle fájl művelet elvégzésére és a web-szerverünkkel történő kommunikációra (pl.: fájl feltöltés) is.
 • Keresők: több ilyen is van, ezek közül, a legelterjedtebbet, a Google-t ajánljuk
 • Link-adatbázisok, -könyvtárak közül ajánljuk, a startlap.hu -t
 • Kezdőlapok: azokat az oldalakat választjuk kezdőlapnak, melyek informatívak, nagyszámú, rendszerezett linket tartalmaznak, minden témában, s melyek jó kiinduló alapot adnak akár egy általános célú, akár egy témaspecifikus böngészéshez.
 • Kedvencek (vagy Könyvjelzők): azokat az oldalakat, amelyek valamilyen szempont szerint megragadták a figyelmünket, s mely oldalakra akár szívesen vissza is térnénk, célszerű betenni, az adott Böngészőnk, 'Kedvence' vagy a 'Könyvjelzői' közé.
 • Hírolvasók: a böngésző programjaink, az utóbbi időben már fel vannak szerelve, un. Hírolvasóval, amelyben előfizethetünk (persze csak képletesen, mert amúgy ez általában ingyenes) bizonyos hírcsatornákra, érdeklődési területünknek megfelelően.
 • Levelező rendszerek: ezek a programok, az Internet használat egyik leggyakoribban használt, legközkedveltebb területét az elektronikus levelezés (népszerű nevén, az e-mail küldést) könnyítik meg, ide tartoznak a levelező kliensek, melyek általában a böngésző programmal együtt települnek fel a gépünkre, (pl.: Outlook Express, Mozilla Thundenbird), illetve vannak web alapú rendszerek is (pl.:az Origó Freemail-ja, vagy Horde).
 • Multimédiás technikák:
  • Videó szerkesztés: a ma gyors számítógépeinken, már élvezhető formában tudunk videókat nézni, s néhány ügyes programmal szerkeszteni is (akár a saját házilag készített videóinkra is gondolva).
  • Videó feltöltés:amennyiben az így elkészített kis videó klipünket hajlandók vagyunk publikálni, úgy erre is módunk van, a különböző videómegosztókon.
  • CD, DVD készítés: amennyiben van olyan elektronikus (digitális) anyagunk (adatok, programok, multimédiás termékek), amiket szeretnénk, saját célra megőrizni (archiválni), úgy azokról készíthetünk CD vagy DVD másolatot, melyhez egy CD/DVD író egység, valamint írható (esetleg újraírható) CD/DVD adathordozó, továbbá, egy erre alkalmas program kell (mely ma már általában megtalálható a gépünkön is).
  • Képernyő tartalom rögzítés (screenshot): előfordul, hogy valamilyen célból (pl.: egy oktató anyag készítéséhez) meg szeretnénk örökíteni, a képernyőnk tartalmát, akár álló képben akár folyamatában, ehhez - akár az Interneten - több (un. képlopó) programit is találhatunk.
 • E-book készítés: amennyiben szeretnénk tudásunkat, tapasztalatainkat - valamely témában - másokkal is megosztani, úgy készíthetünk un. e-könyvet (e-book-ot), melynek részfeladatai:
  • könyvborító tervezés (erre ingyenes célprogramok vannak, persze a képet valamilyen grafikus programmal előtte meg kell rajzolni),
  • a szöveg megírása, akármilyen szövegszerkesztővel,
  • az anyag pdf - file-ba való konvertálása (akár szerzői jogi -, akár praktikus okokból van erre szükség, hogy ne lehessen megváltoztatni), melyet az ingyenes OpenOfficeOrg programcsalád, Writer programjával meg lehet oldani (lásd vonatkozó linket, a Függelékben).