WEBALKALMAZÁS
= Előkészítés     
= Fejlesztés      
= Fenntartás      
= Felhagyás
Portfólió
Honlap térkép
home page general information levél küldése copyright information

Egyéb funkciók

    Egy webalkalmazási folyamat része kell hogy legyen még néhány olyan járulékos tevékenység, kiegészítő funkció, amik közvetlenül (explicite) bár nem jelennek meg az oldalainkon, de amiknek betartása mind tartalmi, mind formai vonatkozásban kötelező, illetve ajánlott. Ide tartoznak, a:

  • jogi kérdések,
  • internetes biztonság,
  • web-ergonómia.

    Vegyük sorra ezeket a funkciókat, kiemelve jelentőségüket.

    Web-jogi kérdések:

    Ha alaposan megnézünk egy website-ot, találunk rajta, olyan dokumentumokat (oldalakat, vagy sorokat), amik az egész site-ra vonatkozanak, ugyanakkor jogi aspektusokat, kitételeket tartalmaznak, ilyenek pl.:

  • impresszum: a weblapok szerzőjét, kiadóját mutatja,
  • copyright: a szerzői jogok védelemre vonatkozó kitétel,
  • kapcsolat: a honlap gazdájának (tulajdonosának, üzemeltetőjének) elérhetősége (e-mail, telefon, esetleg póstai cím),
  • adatvédelmi nyilatkozat,
  • fFelhasználási feltételek.

    A website létrehozás és üzemeltetés is egy gazdasági tevékenység, s mint ilyen természetesen nem mentesülhet, a rá vonatkozó jogi szabályozás alól. Törvények, szakági rendeletek szabályozzák a webet, európai és világ viszonylatban is, természetesen ránk a magyar előírások és az Európai Unió normái (politikái, ajánlásai) vonatkoznak. A törvények megsértése itt is konzekvenciákkal jár.

   Internet biztonság:

   Két rétege van ennek a kérdéskörnek:

  • egyik, a mi biztonságunk, azaz, hogy a ma már komoly veszélyt jelentő különböző vírusok meg ne támadják a számítógépünket, esetleg a webhelyünket,
  • másik, hogy mi weboldalaink ne tartalmazzanak törvénybe ütköző tartalmakat, illetve a tartalom függvényében tartsák be, az ide vonatkozó szabályokat (pl.: kiskorúak védelme).

   Az első vonatkozásban a helyi (kliens) gépünket, el kell látni, a kereskedelmi forgalomban kapható, vagy az Internetről letölthető, ingyenes vírusirtó szoftverrel, a (bérelt) szervereiken tárolt weblapjaink vírusvédelméről és biztonságáról, a szerver üzemeltetője gondoskodik, míg a második vonatkozásban, meg kell ismernünk, és alkalmazni kell, az ide vonatkozó jogszabályokat, amennyiben olyan tartalmakat kívánunk elhelyezni weblapjainkon, melyek korlátozásba ütköznek.

   A weboldalak alapvetően, a felhasználókért vannak, hozzájuk kívánjuk eljuttatni a mondanivalónkat, illetve rájuk kívánunk hatni, pl.: nekik kívánjuk értékesíteni a termékünket, szolgáltatásunkat. Ezért egyáltalán nem mindegy hogy néz ki és milyen hangot üt meg (azaz hogyan hat) a honlapunk. Ezen kérdések körét a webergonómia témaköre taglalja.