WEBALKALMAZÁS
= Előkészítés     
= Fejlesztés      
= Fenntartás      
= Felhagyás
Portfólió
Honlap térkép
home page general information levél küldése copyright information

Felszámolás vagy értékesítés?

    Egy webalkalmazás életciklusának vége, amikoris fel kívánjuk számolni szolgáltatásunkat, vagy meg kívánunk válni honlapunktól. Két lehetőség van ilyenkor:

  • vagy megszüntetjük a szolgáltatást, visszavonultatjuk site-ot,
  • vagy – amennyiben a website-unk piacképes- , értékesíthetjük azt.

    Ez utóbbi egyben kezdeti stratégiánk része is lehet, amennyiben eleve ez volt a célunk, hogy értékes, bevezetett és piacképes website-ot fejlesszünk ki, melyet azután jó áron értékesítünk. Az is előfordulhat, hogy nem szerepelt eredeti szándékainkban az eladás, de menet közben annyira sikeres lett a szolgáltatásunk, hogy azt egy tőkeerős partner fel kívánja vásárolni. Erre az esetre több példát is találunk a gyakorlatban. Ilyenkor a termékünk a komplett webalkalmazásunk, a szoftverrel és a szolgáltatással együtt.

    Amennyiben az első eset áll fenn, tehát egyszerűen meg akarjuk szüntetni, a website-unkat (és ezzel együtt esetleges szolgáltatásunkat is), akkor kér dologra kell vigyáznunk:

  • előzetesen tekintsük át a korábbi, site-al kapcsolatos kötelezettségvállalásainkat (nehogy jogi problémák származzanak ebből, a megszüntetést követően), ezen felül, szüntessünk meg minden fennálló kapcsolatot, amit tudunk, esetlegesen értesítsük ügyfeleinket, közösségünket (természetesen minden külső hivatkozás megszüntetésére nincs lehetőségünk, ilyenkor, a megszüntetést követően, egy 404-es kódú, "nem elérhető honlap" üzenetet ad vissza a böngésző, egy esetleges, a korábbi URL címünkre való rákeresés esetén),
  • mivel a honlapunk fenntartása pénzbe kerül (pl.: Internet szolgáltatás, tárhely bérlés, domain név fenntartás), ezek közül azokat, amelyeket már nem kívánunk igénybevenni a továbbiakban, egyszerűen ne hosszabbítsuk meg (általábban, az első havi -, az utóbbi kettő éves díjfizetésű), az esetleges további fizetős szolgáltatásokkal együtt. Menet közben ezek rendszerint nem szakíthatók meg, így a megszüntetést, a lejárathoz célszerű kötni.

    Az is köztudott, hogy a domain neveknek is van egy másodlagos kereskedelme. Így, amennyiben jó nevet választottunk, előfordulhat, hogy lenne rá vevő, amennyiben meghirdetjük azt, az erre szolgáló honlapokon. Szintén a webszolgáltatásunkra is kereshetünk vevőt, amennyiben úgy gondoljuk, hogy érdemes az eladással foglalkozni.