WEBALKALMAZÁS
= Előkészítés     
= Fejlesztés      
= Fenntartás      
= Felhagyás
Portfólió
Honlap térkép
home page general information levél küldése copyright information

Webes programok

   Az eddigiekben szóltunk már a leíró nyelvekről, amelyek a honlapunk böngészőben (vagy pl.: egy hírolvasóban) való megjelenésért felelős, ezek: HTML, XHTML, XML

   A szerverekkel kapcsolatosan megemlítettük, az: Apache, PHP és a MySQL programokat.

   Az alábbiakban bemutatunk még - fentieken kívül - néhány programot, amik webalkalmazásokban gyakorta használatosa.

   Röviden be szeretnénk még mutatni a Flash programot, mely a HTML oldalainknál jóval látványosabb, gombok, menüpontok, filmszerű bemutatók készítésére szolgál. A Flash-mozik (Flash programmal készített, lejátszható jelenetek) egy böngészőbe beépülő program (az un. Flash lejátszó) segítségével jeleníthetők meg, mely program, ingyenesen letölthető (csak egyszer kell, és utána a böngészőnk már mindig tudni fogja). A program grafikus felületén nagyon látványos képek szerkeszthetők, ugyanakkor egy akció-script nevű programmal utasítássorokat is rendelhetünk a képekhez, miáltal bonyolultabb funkciók is megvalósíthatók (pl.: látványos térképek készíthetők).

   A JavaScript parancsnyelvvel érdekesebbé tehetjük a weboldalainkat, s általa új lehetőségeket adhatunk a felhasználók kezébe. A JavaScript programrész akár a HTML programba beilleszthető, akár külső file-ba tehető, megfelelő hivatkozással. Szemléltetésként felsorolunk néhány példát, mire is használják ezt a parancsnyelvet:

  • formailag ellenőrizhetjük, az űrlapok tartalmát,
  • üzeneteket jeleníthetünk meg,
  • mozgóképeket készíthetünk, melyek az egér mozgást érzékelik,
  • hirdetéseket helyezhetünk el a lapon, stb.