WEBALKALMAZÁS
= Előkészítés     
= Fejlesztés      
= Fenntartás      
= Felhagyás
Portfólió
Honlap térkép
home page general information levél küldése copyright information

Localhost

   Mire is jó a localhost?

   Általában helyi szervert (localhost-ot) a saját (otthoni vagy munkahelyi) gépünkre telepítünk fel, abból a célból, hogy egy web-programozási környezetet hozzunk létre, aminek több oka is lehet, pl.:

  • közelebbről meg akarunk ismerkedni, a szerverek - és a szerver-kliens gépkapcsolat működésével,
  • web lap létrehozását tervezzük és először saját (otthoni) környezetben akarjuk kipróbálni, akár magát a webes technológiát, akár az új site működését, mielőtt tárhelyet bérelnénk és/vagy egy szerver-hoszting szolgáltatást vennénk igénybe,
  • távoli szerveren futó web-fejlesztésünkkel (fenntartásukkal) párhuzamosan, helyi körülmények között is fenn kívánunk tartani egy szerver környezetet, főként tesztelési és továbbfejlesztési célból.

   A webszerver használata, illetve a localhost telepítésének és konfigurálásának bizonyos szintű ismerete elengedhetetlen egy webalkalmazáshoz (fejlesztéshez, üzemeltetéshez), de csupán a web használathoz (böngészéshez) nem okvetlenül szükséges.

   Egy localhost fő alkotó részei:

    A localhost három alapvető program-összetevője (melyek a webalkalmazási technológia leglényegesebb komponensei is egyben):

    Az Apache nevű webkiszolgáló program, a szerver (kiszolgáló) számítógép és a kliens (ügyfél oldali) számítógép viszonyban meghatározza a szerepeket és vezérli a (file-file illetve program-program szintű) kapcsolatot.

    A PHP tulajdonképpen, egy szerver oldali programozási nyelv, amit jellemzően HTML oldalakon használnak, és képes nagyméretű webes adatbázis-alapú alkalmazások működtetésére. A PHP program lényege, hogy utasításkészlete által, parancsokat küld, a kiszolgálónak (szervernek), mely, egy PHP-értelmező segítségével feldolgozza azokat, s melynek eredményeképpen, a program kimenete, a HTML elemekkel együtt kerül ki az ügyfél (kliens) gépére, amely aztán a böngészője segítségével, megjeleníti azokat.

    Egy gyakori példa, a HTML és a PHP programok együttműködésére: a HTML programmal megszerkesztünk egy űrlapot, melyet a felhasználó kitölt, aztán a 'mehet' gombra kattintva, elküldi az adatokat a szerver felé, amit aztán a szerveren futó PHP programunk fogad, kiértékel és az a kijelölt műveletet elvégzi, majd az eredmény adatokat visszaküldi, a gépünkön futó böngészőnek, ahol a HTML programunk megjeleníti azt.

    A MySQL program, egy relációs adatbázis kiszolgáló, mely ideális eszköz a webes alkalmazásokhoz, amelyek nagyrészt szövegek küldéséből és fogadásából áll.

    A MySQL program, egy különálló szerver-alkamazás (nem része az Apache-nak). A MySQL meghatározott struktúrájú adatbázisában (adattáblákban) tárolhatunk adatokat, melyeket, az SQL nyelv segítségével kezelhetünk (vihetünk be az adatbázisba, illetőleg nyerhetünk ki belőle). A MySQL kiszolgálót, általában ugyanazon gépre telepítik, mint ahová a webkiszolgáló program is kerül (azaz, pl.: localhost esetben a saját, helyi gépünkre). A MySQL program nagyon jól együtt tud működni a PHP szerver oldali programmal, mely igen magas szinten támogatja, a MySQL adatbázis műveleteket.

    Következtetésképpen leszűrhetjük, hogy fenti hármas ideális együttest képvisel, amely tökéletesen megfelel, nemcsak a webszerver (akár a localhost), hanem a mi webalkalmazási céljainknak is. A három program akár egy csomagban -, akár külön-külön való telepítéséhez és a szükséges beállításokhoz a neten sok segítséget kaphatunk.